Het raadsel van Villa de Gaper
Het raadsel van Villa de Gaper

Dit boek gaat over vijf kinderen: Romana, Omar, Maryam, Quinten en Ryan, die met oom Miroslav op weg zijn naar een schoolkamp diep in de Ardennen. Het is een winterkamp en dat is goed te merken: het is behoorlijk koud. Ze naderen hun bestemming en rijden door donkere bossen.

Maar dan is opeens de benzine op. Oom Miroslav gaat benzine halen in een jerrycan. Hij bezweert de kinderen in de auto te blijven tot hij terug is. Maar ... hij komt niet terug. En niemand die hem kan bellen, want de kinderen mochten van school geen mobieltjes meenemen.

In de auto wordt het kouder en kouder. Romana vindt dat ze op onderzoek uit moeten gaan en Quinten is het met haar eens. Ze moeten oom Miroslav zoeken. Misschien heeft hij wel hulp nodig. De andere kinderen zijn niet blij met het plan, maar uiteindelijk stemmen ze toch in. Ze halen hun bagage uit het bestelbusje en gaan op pad.

Naast de weg staat een afgebladderd bordje waarop nog wat letters te lezen zijn: Vil de apen. 'Villa de slaper!' roept Omar uit. Daar moet wel een dorpje zijn en daar is oom Miroslav natuurlijk ook heen gegaan. De kinderen gaan het bos steeds dieper in en langzaamaan wordt het donker. Quinten ziet een lichtje in de verte, maar even later lijkt het verdwenen.

Opeens ziet Romana door de bomen heen een huis, een megagroot huis!
'Een kasteel,' fluistert Maryam.
'Een landhuis!' mompelt Omar.
'Een spookhuis,' zegt Quinten.
Ze willen proberen om daarbinnen de nacht door te brengen, want het is inmiddels gaan sneeuwen.

Er brandt nergens licht, maar op de eerste verdieping is wel een raam dat open staat. 'Ik klim naar boven en ik laat jullie binnen,' zegt Romana.
En zo gebeurt het ook.Gelukkig vinden ze wat te eten in de keuken en lukt het hen een haardvuur aan te steken.

Maar eh ... horen ze nou een geluidje ergens bovenin het huis? Gekraak of gekrabbel? Of wordt er iets verschoven? Zijn de kinderen wel echt alleen in het grote spoo ... eh landhuis?

De illustrator van dit spannende boek is Helene Jorna.

Dit boek bestellen?

Fragment beluisteren?

Wie is wie?Romana
is een wildebras. Ze is dun en licht. Als er iets te beklimmen valt, staat ze vooraan. Ze wil later stuntvrouw worden, want ze is nergens bang voor. Maar doordat ze zo graag beweegt, is ze ook weleens onhandig. Voor precieze werkjes moet je niet bij haar zijn.Maryam is een rustig meisje, dat veel van haar familie houdt. Ze is verstandig en zal niet vaak iets doen zonder dat ze er een plan voor heeft bedacht. Ze is heel goed in puzzeltjes en raadsels. En ze kan al heel goed koken!

Omar zit altijd met zijn neus in de boeken. Het liefst leest hij info-boeken. Daardoor weet hij veel en dat laat hij ook graag merken.
Hij is altijd op alles voorbereid en zal nooit van huis gaan zonder zaklamp, kompas, zakmes of survivalgids. Je weet maar nooit waar je in terecht komt ... O ja, en hij heeft altijd honger.Quinten is een dromer. Hij houdt van boeken en games over zombies en ruimtereizen. Soms raakt hij zo verstrikt in zijn eigen fantasie dat hij niet meer weet wat waar is of verzonnen. Hij vertelt daar ook graag over, soms in de klas. Niet alle kinderen zijn even dol op zijn verhalen. Zo eng!Ryan gaat problemen liever uit de weg dan dat hij ze aanpakt. Hij houdt er gewoon niet van.
De verhalen van Quinten hoort hij net zo lief niet. Stel je voor dat dat allemaal waar is! Jammer genoeg moet hij wel vaak denken aan hoe alles mis kan lopen. En dan bedoelt hij ook echt alles!